Inspiratiesessie Rotterdam & Citiverse

Rotterdam verkent de impact van de Citiverse op de stad

Op 7 februari 2025 organiseert het CIO Office van de gemeente Rotterdam een inspiratiesessie over de Citiverse en de impact van de digitale transformatie op de stad, haar bewoners en organisaties. Met de opkomst van nieuwe technologieën zoals de Metaverse/Citiverse rijzen belangrijke vragen:

🟢 Hoe zorgen we voor een digitaal inclusieve ontwikkeling?
🟢 Hoe veranderen hierdoor sociale netwerken in buurten en wat doet dit met de cohesie?
🟢 Hoe ziet het onderwijs, de veiligheid en de zorg van de toekomst eruit?
🟢 Wat is digitale publieke ruimte, en zouden we die moeten hebben?
🟢 Hoe verandert hierdoor de duurzaamheidsopgave, de woningbouwopgave en de mobiliteitsopgave?
🟢 Wat zijn de skills voor de ambtenaar van de toekomst?

Als keynote spreker is dr. Christina Yan Zhang uitgenodigd, CEO van het Metaverse Institute en co-voorzitter van een VN-werkgroep voor standaardisering van de Citiverse. Haar inzichten helpen bij het vormen van een strategie die Rotterdam richting 2027 voorbereidt op de volgende golf van digitale innovatie.

Deze inspiratiesessie markeert het begin van een bredere dialoog en samenwerking, waarin de gemeente samen met partners en stakeholders middels diverse experimenten en projecten de bouwstenen onderzoekt voor een toekomstbestendige stad.

#futuresocietylab #citiverse #metaverse #xcite #xr #vr #ar #ix #ai #immersivetech

Lancering Open Urban Platform

Na twee jaar hard werken is het zover: de digitale infrastructuur die de basis legt voor een slim en duurzaam stadsleven is een feit. Op woensdag 15 januari 2025 vierden we de lancering van het Open Urban Platform (OUP) Rotterdam samen met meer dan 100 enthousiaste belangstellenden en samenwerkingspartners.

Met dit platform brengen we data samen, creëren we nieuwe mogelijkheden en werken we als stad én organisaties samen aan oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van nu. Tijdens de lancering werd dit prachtig geïllustreerd met een use case over de klimaatopgave in het kader van Rotterdams Weerwoord, die het belang van samenwerking en innovatie onderstreepten.

Samenwerken is de sleutel

Het belang van het Open Urban Platform werd benadrukt door zowel overheids- als commerciële partijen. Peter den Held, CIO van de gemeente Rotterdam gaf aan dat het platform moet gaan leven bij de Rotterdammers en hoe krachtige visualisaties daarbij kunnen helpen.

Daarnaast werd de oprichting van een Governance Board aangekondigd, met Pieter van Klaveren als voorzitter. Deze board speelt een cruciale rol in het waarborgen van een platform waar data en toepassingen op een verantwoorde, veilige en transparante manier worden gedeeld. Dit onderstreept het belang van vertrouwen binnen het ecosysteem.

En als kers op de taart hebben maar liefst 11 partijen het convenant ondertekend, waarmee ze hun betrokkenheid en ambitie tonen om samen te bouwen aan een toekomstbestendige stad.

De oproep: ga aan de slag!

We hebben de basis gelegd, maar nu begint het echte werk. Het Open Urban Platform moet het mogelijk maken data vloeiend bij elkaar te laten komen om digitalisatie van de stad, met de stad en voor de stad mogelijk te maken, passend bij de wensen en voorwaarden van de stad. Met het Open Urban Platform kunnen bedrijven en specialisten hun applicaties koppelen, data registreren en nieuwe waarde creëren. Het Open Urban Platform is echter niet alleen voor specialisten: het is het platform van de Rotterdammer, de burger, de student, de ambtenaar de ondernemer. Hogeschool Rotterdam neemt alvast het goede voorbeeld: de school begint dit semester met studenten begeleid aan de slag te laten gaan op het Open Urban Platform.

Het Open Urban Platform is ook een uitnodiging – niet alleen voor Rotterdammers, maar ook voor andere steden, data-aanbieders en app-ontwikkelaars in Nederland en daarbuiten. Samen kunnen we het Open Urban Platform versterken met nieuwe data en toepassingen die waardevol zijn voor alle steden.

Bron: https://www.futureinsight.nl/post/de-toekomst-van-rotterdam-begint-vandaag-het-open-urban-platform-is-gelanceerd

#futuresocietylab #openurbanplatform #oup #digitaltwin #digitaalecosysteem #digitalestad #citiverse

Future Society Lab terugblik 5 december 2024

The power of 1 hour: our session about 'Digital Humans' as part of Immersive Tech Week revealed so many different angles and inspiring applications, mainly thanks to a lively audience and a great panel with Marije Brom, Yvonne van Everdingen and Gerard Nijboer.

A few takeaways:

1) Defining Digital Humans is difficult: the concept is as diverse as it is evolving. We’re also just beginning to define their role in our world.

2) Transparency is crucial. Watermarking Digital Humans might help to ensure users know they're interacting with AI (like for instance virtual influencers).

3) Customizable or adaptive Digital Humans could promote inclusivity across gender, ethnicity and other characteristics.

4) Explore sensitive territories like digital representations of deceased individuals. Creating digital versions of loved ones raises complex questions about consent and emotional impact.

5) Will Digital Humans replace jobs? The panel sees adaptability and collaboration, not competition, as the way forward.

6) Improvement of public services for example in front office roles or maybe also in middle management within city governments.

7) Education: with tools like Virtual Reality and Large Language Models (LLMs), digital teachers could revolutionize how we learn.

In just a few years time, Digital Humans might very well play a significant and continuous role in many aspects of our lives and the way we work, learn and play. It's essential to expand our knowledge and collaborate between (city) governments, knowledge institutions and also companies. We have a great responsibility in shaping the future of our society.

What are your thoughts on Digital Humans? Curious to hear your perspectives!

#digitalhumans #futuresocietylab #digiderius #futureofwork #AI #XR #ITW2024

Future Society Lab event 5 december 2024

How Will Digital Humans Impact Our City & Society?

Curious about the impact of Digital Humans on the way we live, work, learn and play? Join us on 5 December (14:15 - 15:15) at Immersive Tech Week in Rotterdam, where our Future Society Lab will host an eye-opening session about Digital Humans!

With learnings and insights from leaders like Gerard Nijboer (Gemeente Rotterdam), Yvonne van Everdingen (Erasmus University Rotterdam) and Marije Brom (Rotterdam University of Applied Sciences).

📌 Sign up here: https://lnkd.in/eAWd7ScA. Like to receive a discount code for Immersive Tech Week? Reply in the comments below or send me a message!

#futuresocietylab #digiderius #digitalhumans #citiverse #ai #xr #vr #ar #immersivetech #ix #metaverse #digitaltransformation #ITW2024

Future Society Lab event 15 oktober

Het 'Future Society Lab' heet je van harte welkom om op dinsdagmiddag 15 oktober samen verder te werken aan het Rotterdam van morgen. Na de kick-off afgelopen april en een co-designsessie in juni, is het de hoogste tijd om met het Future Society Lab in drie thema’s en teams verder de diepte in te gaan:

Team 'Citiverse' met als doel het verbinden en delen van kennis op het snijvlak fysieke x digitale stad. Team 'Digiderius’ met als doel het verbinden en delen van kennis op het snijvlak mens x digitale mens. Team 'Society' met als doel het verbinden en delen van kennis op het snijvlak samenleving x digitale technologie (bv. ethiek, diversiteit en inclusie).

#futuresocietylab #digiderius #citiverse #society #digitalhumans #xr #vr #ar #ix #ai #immersivetech

Immersive tech x beleving kunst & cultuur

“De opkomst van virtual en augmented reality markeert een nieuwe fase in de manier waarop we kunst en cultuur beleven. Deze technologieën dompelen ons onder in symbolische werelden en beloven nieuwe, intensievere ervaringen. Hoewel ze de culturele en creatieve sector kansen bieden, zorgen ze ook voor onzekerheid: wat is de invloed van deze technologieën op de samenleving op de lange termijn? Paul Rutten en Martijn Mulder, beiden verbonden aan Kenniscentrum Creating 010 - Hogeschool Rotterdam, verkennen hoe immersieve technologieën onze beleving van kunst en cultuur transformeren. Ook geven ze hun visie op de rol die de culturele en creatieve sector in de toekomst voor zich kan opeisen.’

#futuresocietylab #creating010 #innovatielabs #kunst #cultuur #xr #vr #ar #ix #ai #immersivetech

Gebruik urban digital twins bij burgerparticipatie

‘Wat is het potentieel van Urban Digital Twins om burgerparticipatie in de stedelijke ontwikkeling van Rotterdam te versterken? Voor de master 'Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid' (Erasmus School of Social and Behavioural Sciences) schreef Arthur de Jaeger zijn scriptie en won er de Rotterdam Scriptieprijs 2024 mee. De centrale vraag van het onderzoek was hoe een ‘Urban Digital Twin’ burgers actief kan laten deelnemen aan stadsplanning, beleidsvorming, besluitvorming en beheerprocessen. Een Urban Digital Twin is een digitale replica van een stad en omgeving. Het model bevat gegevens over de infrastructuur, gebouwen en maakt het mogelijk om samen met data simulaties en modellen van steden te ontwikkelen.’

#futuresocietylab #digitaltwin #openurbanplatform #citiverse #xr #vr #ar #ix #ai #immersivetech